Zamana karşı çalışan her cihazda olduğu gibi, baskılama makinelerinde de sürat çok önemlidir. Ancak, baskı hacmi düşük ve tek seferde, az sayfada çıktı alan tarzda bir kullanım için baskı süratinin önemi yoktur. Fotokopi ya da yazıcıların satın alma fiyatları, hızlarıyla doğru orantılı olarak artmaktadırlar.
Lazer yazıcı ve fotokopi makinelerinin yanı sıra, mürekkep püskürtmeli kartuşları kullanan yazıcılar için de “dolum” konusu, bilinenleri ve bilinmeyenleri ile tam bir muammadır.
Öncelikle dolum toner konusundan bahsetmek gerekir ise, dolum tonerin ucuz olduğu konusu koskoca bir balondur. Dolum tonerde, çok yüksek nispette kötü toner kullanılmaktadır. Cihazın diğer aksamlarına verdiği zarar bir yana, gramaj olarak dolum toner aynı olsa da, orijinal tonerle çoklukla aynı incelikte olmadığı için, aynı gramajda daha az toner zerreciği barındırır. Bu da, ömür olarak orijinal toner ömrünün sağlanamaması demektedir. Kalite konusunu, dolum kullanan bir düşünce zaten önemsemiyor demektir. O yüzden kalitenin farkı olacağına değinmeye gerek bile yoktur.
Tonerin dolumu da kartuşun sıfırlanması anlamına gelmemektedir. Toner kartuşunun içerisindeki bıçak, karıştırıcı vb. parçalar sıfırlanmadığı noktada, yaşanacak sorunlar, kalite ve maliyete direkt olarak yansır.
Aslında, çok iyi kalitede toner kullanılarak ve gereken diğer yenilemeler de yapıldığında, sadece siyah beyaz kullanımda, biraz (üstüne basarak söylemek isteriz) biraz tasarruf sağlanabilir. Ancak baskı maliyetlerini düşürmek adına gereken gerçek çözüm bu değildir.
Renkli lazer yazıcıları ile mükemmel kaliteli renkli baskılar, yüksek hızla ve en önemlisi çok çok daha ekonomik olarak basılabilmektedir. Bunun en önde gelen nedeni, kullanmakta olduğu renkli lazer teknolojisidir. Tamamıyla normal fotokopi kâğıdına mükemmel kalitede, detaylı ve canlı renklerde baskı yaparlar.
Renkli lazer yazıcılar | Mürekkep püskürtmeli yazıcılar |
Renkli lazer yazıcılar çok hızlıdırlar. | Özellikle kaliteli ve çoklu baskılarda oldukça yavaştırlar. |
Sayfa başı baskı maliyetleri çok düşüktür. | Sayfa başı baskı maliyetleri çok yüksektir. |
Lazer tüketim malzemeleri çok daha uzun ömürlüdür. | Kartuş ömürleri çok kısadır, sürekli yenilemeniz gerekir. |
Aylık baskı hacimleri onlarca mürekkep püskürtmeli yazıcıdan fazladır. | Düşük hacimli kullanım için tasarlanmıştır. |
Lazer yazıcılar kaliteli baskı için özel kâğıda ihtiyaç duymazlar. | Kaliteli baskı için, zor bulunan, özel ve pahalı isterler. |
Lazer çıktılar, renk yoğunluğundan bağımsız her zaman tertemiz ve kuru sonuç verirler. | Çıktıların kurumaları için zamana ihtiyaç vardır. |
Püskürtmeli yazıcılara göre daha pahalıdırlar. | İlk satın alma maliyetleri düşüktür. |
Toplam sahip olma maliyetleri çok daha düşüktür. | Kartuş maliyetleri düşünüldüğünde sonuçta çok daha pahalı olmaktadırlar. |
Renkli basılmış dokümanların ofisiniz için önemini hiç düşündünüz mü? Bu farkı, siyah beyaz televizyonla renkli televizyon arasındaki farka benzetsek herhalde doğru bir benzetme yapmış oluruz.
Günümüzde renkli baskılama, ofislerde özellikle şu tip işlerde yoğunlukla kullanılmaktadır.
Tüm bu basılan evraklar “renk” ile birlikte kolay anlaşılır, bilgilendirici ve dikkat çekici olmaktadır. Müşterilerinize sunduğunuz belgelerin gözü okşaması ve kaliteli baskılanmış olması firmanızın değerine değer katmaktadır.
Bununla beraber, renkli baskılama, yanlış yöntem ile yapıldığında oldukça pahalıdır…
Ciddi anlamda ihtiyaç duyulan kaliteli renkli baskılar için yanlış bir yol izlemekle kurumlar ya da bireyler için yine ciddi anlamda bir maliyet oluşmaktadır.
Yoğun olarak kullanılan, sayısı binlerceyi bulacak belgeler için matbaa baskısı en ekonomik yoldur.
Ancak sürekli yenilenen, sürekli gelişmelere açık olan günümüzün dinamik ofis ortamında aynı belge, binlerce adet kullanılmaz. Çoğunlukla kullanılan belgeler belirli adetlerde basılıp bir süre kullanıldıktan sonra anlamını yitirir ve yerini bir başkasına bırakır. Değişkenlik, tüm sektörlerin içindedir. Aynı aktivite dahi, zaman içerisinde farklı şekilde duyurulmalı, farklı şekilde ele alınmalıdır.
Türkiye ofis ve şartlarına bakıldığında günümüzde yoğun olarak mürekkep püskürtmeli yazıcılar kullanılmaktadır. İlk satın alma maliyetleri oldukça düşük olan bu tipte yazıcıların bu avantajlarına karşılık oldukça önemli dezavantajları vardır:
Pahalı Baskı Maliyeti: Yazıcıyı alırken çok ucuz olduğuna sevinen muhasebe departmanları, kısa sürede mürekkep kartuşlarına ödedikleri faturaları gördüklerinde bunu çok iyi anlarlar. Biraz yoğun kullanımda, sürekli biten kartuşlar, yazıcı bedeline yakın bir fiyatla satılmaktadırlar.
Kalite: Özellikle tam sayfa renkli belgeleri, mürekkep püskürtmeli bir yazıcıdan bastırdığınızda çıktılarınız eğer pahalı özel kağıtlardan kullanmıyorsanız çok kısa bir sürede kıvrılır ve bükülürler. Normal kağıtlarda baskı kaliteleri çok düşüktür. Resimlerde detaylar birbirine karışır ve kalitesiz bir görünüme neden olurlar.
Hız: Güzel ve detaylı bir görünümdeki belgeyi basmak istediğinizde oldukça yavaştırlar. Belki küçük bir resmi veya bir raporu hızlı basabilirler ancak iş albenili bir duyuruyu basmaya geldiğinde siz bir kaç kahve içmeden baskıyı bitiremezler.
Ergonomi: Sürekli deponuzda hep bol yedek kartuş tutmalısınız, yoksa tam ihtiyacınız olduğu bir anda kartuş bitiverir ve basacağınız çok önemli bir belgeyi basamazsınız.
Lazer yazıcılar ve fotokopi makineleri, hızlı şekilde doküman işleyebilmektedirler. Bunu sağlamak için üzerlerindeki işlemcilerinin yanı sıra, hafızalarından da faydalanmaktadırlar. Lazer yazıcılardaki hafıza, hem işleyişe hem de kaliteye tesirde bulunur. Hafıza olarak genelde RAM kullanılmakla birlikte kimi yüksek model makinelerde Hard disk de kullanılabilmektedir.
Sektördeki bazı üst grup renkli lazer yazıcılar ve fotokopi makineleri, en iyi çıktı kalitesini elde etmek için polimerize toner kullanırlar. Yeni geliştirilen bu toner teknolojisinde çok daha düzgün yapıdaki toner parçacıkları ile çok daha temiz bir baskılama işleyişi temin edilmektedir.
Her bir toner zerresinin içerisine gizlenmiş mum parçacıkları ise yağlama işlevini üstlenerek, “yağ merdanesi”, “yağ şişesi” gibi eski tip yağlama mekanizmalarının kullanılmasına son vermiştir.
Bu sistem, özel bir kimyevi maddeden yapılmış developer ve düşük fiksaj ısılarında bile kağıda fikslenebilen toner yapısıyla elektrik sarfiyatını da önemli derecede düşürmektedir.
Polimerize toner kullanan yazıcılarda, azalan parça ve sarf malzemesi sayısı, çıktı başı maliyetlerde de kendini göstererek, daha ekonomik bir baskılama çözümünü de beraberinde getirmiştir.
Aylık baskı hacmi, baskılama cihazlarının bir aylık kullanım süresince basabileceği maksimum iş yüküne fikir verebilmek amacıyla verilen değerlerdir. Yazıcıların belirli kullanım ömürleri de dikkate alınacak olursa, bu özellik sayesinde, satın almayı düşündüğünüz yazıcının, aylık kullanımınıza cevap vermesi hususunda kolaylıkla yorumda bulunabilirsiniz.
Lazer yazıcıların ve fotokopi makinelerinin fiksaj ısısını yakalamasından hemen sonra, çıktının bilgisayardan gönderilmesini müteakiben, işlenme ve ilk sayfa çıkışının tamamlandığı ana kadar geçen süredir. Bu süre, uygulamanın türüne, kullanılan kablo kalitesine, çalışması yapılan dosyanın veri büyüklüğüne göre değişiklik gösterebilir.
Yazıcıların ve fotokopi makinelerinin standart donanımlarının yanı sıra fonksiyonel kullanımlar için ilave aksesuarları da bulunmaktadır. Bunlara örnek olarak, ilave hafıza seçenekleri, ilave kağıt kapasiteleri gibi performans arttırıcı ekipmanların yanı sıra, otomatik çift taraflı baskılama (dubleks) gibi, çift taraflı kullanımı sağlayarak ekonomiyi de hedefleyen aksesuarlar da sisteme eklenebilir. Yüksek grup ürünlerde, zımbalı, katlamalı, delgeçli sonlandırıcılar, sırttan zımbalı tam kitapçık yapma üniteleri, kart okuyucu sistemler gibi birçok seçenek de bulunmaktadır. Bazı ürünlerde, faks kartı, tarayıcı kartı, network kartı gibi aksesuarlar da bulunmaktadır.
Bağlantı seçeneklerindeki çeşitlilik de çok önemli bir kriterdir. Yazıcıların genelinde bulunan bağlantı seçenekleri en düşükten, en yükseğe doğru sıralarsak, Paralel, USB, Ethernet, Gigabit Ethernet şeklinde bir sıralama ortaya çıkacaktır. Mobil kullanım, özellikle ev tipi cihazlarda kablosuz bağlantı seçeneklerini de gündeme getirmiştir.
Lazer yazıcıların hemen hemen tamamı, sadece paralel port üzerinden paylaşımla bile network üzerinden kullanıma açılabilmektedirler. Böyle bir kullanımda, yazıcının direkt bağlı bulunduğu bilgisayarın açık olması gerekmektedir. Ayrıca bu yazıcının bulunduğu bilgisayara da belirli bir işleyiş yükü binmektedir. Bu uygulamanın aynısı USB üzerinden bağlantı için de geçerlidir.
Eğer bir yazıcı Ethernet bağlantısı üzerinden bağlantı sağlıyor ise, bu noktada, o yazıcı, ağa bağlı bir kullanıcı gibi tanımlanabilmekte ve ağa bağlı tüm kullanıcılar, ağ üzerinden bu yazıcıya birbirlerine yük bindirmeden erişebilmektedirler.
Lazer yazıcılar yüksek satın alma maliyetleri ile bilinirler.
Ancak tüm yatırım malzemeleri ve ofis otomasyon ürünlerinin maliyetleri hesaplanırken, toplamda yaratacağı kazanç daha önemlidir.
Dilerseniz bunu bir örnekle iyice netleştirelim…
Orta çaplı bir ofiste bile bugün günde en az 50-100 sayfa renkli baskıya ihtiyaç duyulur.
Ancak, biz örneğimizde bu adeti en küçük rakamda tutup küçülterek, günde 50 sayfa renkli baskı üzerinden düşüneceğiz.
Günde ortalama 50 sayfa baskı ile bir yılda 18.000 sayfa renkli baskı yapılır. Mürekkep püskürtmeli yazıcıların birim sayfa başı maliyeti 0.28 Euro üzerinden toplam baskı maliyeti 5.040 Euro olacaktır. Buna yaklaşık 50 Euro ‘lük mürekkep püskürtmeli yazıcı maliyetini de eklersek, 5090 Euro ‘lük toplam maliyete erişiriz.
Oysa lazer yazıcı birim sayfa başına baskılama bedeli 0.11 Euro üzerinden aynı baskı maliyeti 1.980 Euro olacaktır. Ürünün yaklaşık 499 Euro ‘lük satın alma maliyeti üzerine eklendiğinde ise toplam maliyet 2.479 Euro olacaktır.
Bir diğer deyişle ilk yılın sonunda günde sadece 50 sayfa baskı ile renkli lazer yazıcı almakla satın alma maliyeti de dahil olmak üzere 2611 Euro kar elde edersiniz.
Örneğimizdeki baskı adetleriyle her yıl aynı baskı adetleriyle kullanıma devam edecek olursanız, her yıl 3060 Euro kar elde edersiniz.
Daha net anlatımla, mürekkep püskürtmeli yazıcı alan, günde 50 sayfa baskı alan bir kullanıcı, lazer yazıcı almamakla, tüm lazer yazıcı kullanım avantajlarından faydalanamamanın yanı sıra, 5 yılsonunda:
İlk yılda toplam: 2.611 Euro,
Sonraki 4 yılda: 12.240 Euro
Toplamda: 14.851 Euro olmak üzere zarara uğramış olur.
Maliyet Analizi | Mürekkep Püskürtmeli Baskılama | Lazer Baskı Sistemli Baskılama |
Günlük Baskı Adedi | 50 | 50 |
Aylık Baskı Adedi | 1500 | 1500 |
Yıllık Baskı Adedi | 18000 | 18000 |
Sayfa Başı Baskı Maliyeti | 0,28€ | 0,11€ |
Yıllık Baskı Maliyeti | 5.040€ | 1.980€ |
Ürün Fiyatı | 50€ | 499€ |
Birinci Yıl Sonunda Toplam Satın Alma ve Kullanım Maliyeti |
5.090€ | 2.479€ |
Sonraki 4 Yıllık Baskı Maliyeti | 20.160€ | 7.920€ |
5 Yıllık Toplam Sahip Olma Maliyeti | 25.250€ | 10.399€ |
5 Yıl Sonunda Toplam Zarar | 14.851€ |
Günde 50 yerine, 200 sayfa baskı yapan bir ofiste, daha da ekonomik baskılama yapan bir renkli lazer yazıcı kullanmamakla bu rakam, inanması güç ama 70.351 Euro’luk bir zarara neden olacaktır.
Keza bu hesaplamalar sadece %5 yoğunlukta baskılar göz önünde bulundurularak hesaplanmıştır. Daha yüksek baskı yoğunluklarında ise bu değerlerde, mislilerce artış gözlemlenebilir!
İşte bu açıklamaların ışığında kolaylıkla söyleyebiliriz ki…
Renkli Lazer Yazıcılar Pahalı Değildir, aksine, AŞIRI DERECEDE EKONOMİK ÇÖZÜMLERDİR!
Lazer Yazıcıların kullanım oranları giderek artmaktadır. Türkiye’de önceleri, aşırı yüksek satın alma maliyetleri ile sadece ofislerde ve büyük şirketlerde kullanılan lazer yazıcılar, özellikle Minolta-QMS zamanında başlayan ve Konica Minolta tarafından da devam ettirilen aşırı cazip fiyat politikalarıyla evlerde de kullanılmaya başlanmıştır.
Lazer yazıcıların ilk satın alma maliyetleri halen, mürekkep püskürtmeli yazıcılara oranla daha yüksek olmakla birlikte, çıktı başı maliyetleri ise mislilerce daha düşüktür.
Günde 5-6 sayfadan fazla çıktı alan, ofis ortamında yazıcı kullanan, ağ üzerinden yoğun baskı trafiği yaşayan her kullanıcı, maliyetleri göz önünde bulundurduğunda lazer yazıcı almalıdır.
Lazer yazıcının sadece baskı maliyetleri ile ilgili değil, işleyiş ve kalite ilgili de çok önemli ayrıcalıkları vardır. Lazer yazıcılar dokümanları, üzerlerindeki hafıza yardımıyla çok daha kısa zamanda işlerler. Bir kere işlenmiş baskı görevini, set set basarken tekrar işlemek durumunda değildirler.
Bu işi anlamak için, giriş seviyesi bir siyah/beyaz lazer yazıcıya ve giriş seviyesi mürekkep püskürtmeli yazıcıya, 15 sayfalık 6 set iş göndermek yeterlidir.
Çıktı başı maliyet ve toplam satın alma maliyeti hesaplamalarına dikkatle bakılırsa, lazer yazıcıların da, fotokopi makinelerine oranla dezavantajlı olduğu kullanım hacimleri olabilir.
Doğru ürün tanımlaması, aylık baskı hacminden geçiyor.
Bilindiği üzere notebook bataryaları elektrik olmadığı zamanlarda kullanılmak üzere tasarlanmış ürünlerdir. Bilgisayarınız elektrik prizine takılı ve bataryanız takılı olarak kullandığınız durumda, batarya üzerinden her an akım geçmekte ve bu durum bataryanızı bozabilmektedir. Size tavsiyemiz bataryanın şarjı dolduğunda bilgisayardan çıkarmanız ve arada batarya olmadan bilgisayarı doğrudan elektrik ile çalıştırmanızdır. Aksi durumda oluşan batarya arızaları garanti kapsamı dışında kalmakta ve kullanım kusuru olarak değerlendirilmektedir.
Bahsettiğiniz konuda bilgi almamız için makinenizin masaüstü mü, dizüstü mü olduğunu bilmemiz gerekir.
Genel anlamda yanıtlayacak olursak, dizüstü bilgisayarlarda CPU ısınması sorunu, genelde, fan’ın hava kanalcıklarının toz ve hav nedeniyle tıkanmasından kaynaklanır.
Masaüstü bilgisayarlarda ise, CPU soğutucu fanının arızalanması durumu sık karşılaşılır bir durumdur.
Bu aksamları kontrol etmenizi öneririz.
Hata: İletişim formu bulunamadı.
Sosyal Medya